Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це велика група інфекційних захворювань людини, що викликаються патогенними та умовно-патогенними бактеріями, вірусами і найпростішими. До основних кишкових інфекцій відносяться: дизентерія, сальмонельоз, холера, ентеровірусна і ротавірусна інфекція, харчова токсикоінфекція, викликана стафілококом та ін. За частотою розповсюдження серед усіх хвороб людини вони поступаються лише ГРВІ. Більше 60% всіх випадків захворювань на кишкові інфекції припадають на дитячий вік.
Які причини виникнення кишкових інфекцій?
Джерелом збудника гострої кишкової інфекції може бути хвора людина або бактеріоносій, а також тварини, комахи (мухи). Збудники кишкових інфекцій можуть знаходитись на брудних руках, немитих овочах і фруктах, в некип’яченій воді. Сприятливим середовищем для розмноження мікробів є молочні продукти, вироби з вареного м'яса, паштети і т.д.
Як виявляється захворювання?
Збудники кишкових викликають:
Ураження шлунково-кишкового тракту (біль у животі, пронос, нудота)
Інтоксикацію (підвищення температури тіла, головний біль, слабкість).
Клінічна картина залежить від виду збудника, кількості патогенних агентів, що потрапили, і стану імунної системи людини. У важких випадках відбувається зневоднення організму (сухість шкіри і слизових оболонок, спрага).
Які основні заходи профілактики?
1. Ретельно мийте овочі та фрукти, що споживаються в їжу в сирому вигляді (бажано щіткою з милом з наступним ополіскуванням окропом).
2. Мийте руки з милом перед приготуванням їжі і після кожної перерви в процесі готування (і обов'язково - після оброблення сирих риби, м'яса або птиці), а також перед прийомом їжі, після прогулянок, ігор з тваринами.
3. Піддавайте продукти термічній обробці. Сирі птиця, м'ясо і молоко часто засіяні патогенними мікроорганізмами. У процесі варіння (смаження) збудники знищуються.
Зверніть увагу! Заморожене м'ясо, риба і птиця повинні ретельно відтавати перед кулінарною обробкою.
4. Уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами (у тому числі не використовуйте одну і ту ж дошку та ніж для оброблення сирих і готових м'ясних, рибних продуктів і овочів).
5. Зберігайте всі швидкопсувні продукти, готову їжу в холодильнику - холод уповільнює розмноження мікробів, що потрапили в продукти.
6. Тримайте кухню в чистоті.
7. Захищайте від мух продукти харчування.
Виконання цих нескладних порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію і збереже Ваше здоров’я і здоров'я Ваших близьких!
При виникненні симптомів гострої кишкової інфекції необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!
Коментарi