ЯК ЗАПОБІГТИ ОПІСТОРХОЗУ?

Опісторхоз - це тяжке хронічне захворювання печінки, підшлункової залози та інших органів, яке викликається дрібним листоподібним гельмінтом –опісторхісом.

Хвороба дуже поширена серед людей, які живуть у басейна річок. В Україні – це басейни Дніпра. В Сумській області найбільше хворих виявлено в населених пунктах, розташованих поблизу річок Ворскла, Десна, Сейм, Сула. Протягом останніх 3 років біля 60 % нових хворих опісторхозом від усіх виявлених в Україні реєструється в Сумській області.

Паразит проходить складний цикл розвитку, приякому в м’язах риб формуються заразні личинки.

Личинками опісторхозу уражаються лише риби родини коропових: в’яз, лин, лящ, краснопірка, плітка, сазан, карась, підуст, плоскирка.

Зараження людей відбувається при вживанні сирої, мало посоленої, свіжов’яленої та недостатньо провареної або просмаженої риби, ураженої личинками паразита.

Дорослі опісторхіси паразитують в жовчних протоках, жовчному міхурі, протоках підшлункової залози.

Основні прояви хвороби – це біль у правому підребер’ї, який з’являється після жирної та гострої їжі, після фізичного та нервового перенавантаження, поганий апетит, нудота, гіркота в роті, слабкість, безсоння, головний біль, роздратування.

Без лікування хвороба триває 10-20 років і більше, викликаючи тяжкі ускладнення.

Пам'ятайте ! Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко і тривало лікується.

Значно легше запобігти хворобі, ніж її лікувати!

Захворюванню опісторхозом можна запобігти!

Головне - не вживати в їжу сиру, малосолону та свіжов’ялену рибу.

Необхідно дотримуватись правил кулінарної обробки риби.

Смажити рибу треба 15-20 хвилин під кришкою, попередньо розрізавши її вздовж хребта.

Варити теж 15 хвилин з моменту закипання.

Перед тим, як в’ялити рибу, для повної загибелі личинок обов’язково витримайте її 12-14 днів у 20% розчині солі (2 кг солі на відро води). Тільки виконуючи ці рекомендації, ви збережете себе та своїх дітей від зараження хворобою – опісторхозом.

Кiлькiсть переглядiв: 282

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.