ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ВІД 11.03.2020 №211 "ПРО ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЮ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ ГОСТРОЇ РЕСПІРАТОРНОЇ ХВОРОБИ COVID-19, СПРИЧИНЕНОЇ КОРОНАВІРУСОМ SARS-CoV-2"
ПРО ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЮ КОРОНАВІРУСУ СOVID-19
ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ
ЩОДО ВІДНОВЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ
ЩОДО НАДАННЯ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИХ ТА КОРЕКЦІЙНО-РОЗВИТКОВИХ ПОСЛУГ ДІТЯМ З ООП В ЛІТНІЙ ПЕРІОД
Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)
Затверджено постановою Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 № 25
Організація протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти здійснюється відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 24 березня 2016 року № 234 “Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів”, наказу Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України від 17 квітня 2006 року №298/227 “Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах” та з урахуванням цих тимчасових рекомендацій, спрямованих на запобігання ускладненню епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19).
Засновники/суб’єкти господарювання повинні здійснювати оцінку ризиків щодо спроможності закладу забезпечити належне виконання цих рекомендацій, у тому числі щодо наявності підготовленого персоналу, матеріально-технічного забезпечення, та враховувати їх при прийнятті рішень щодо відновлення роботи в умовах карантину.
1. Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам закладу дошкільної освіти.
Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2 °С або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов’язків.
При вимірюванні температури тіла контактним методом необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання, згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.
2. Температурний скринінг дітей проводять при вході (початковий) у заклад та кожні 4 години
(поточний) з занесенням показників у відповідний журнал довільної форми.
Діти, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2°С або ознаки респіраторних захворювань, ізолюються з відповідним інформуванням медичного працівника та батьків. При ізоляції важливо не допустити тривожних відчуттів у дитини та враховувати її психологічний стан.
3. Ранкове приймання дитини до закладу дошкільної освіти та передачу після закінчення дня проводить вихователь групи на території закладу за межами його будівлі (за несприятливих погодних умов — на вході до приміщення). Батьки або особи, які їх замінюють, повинні одягати респіратор або захисну маску так, щоб були покриті ніс та рот.
4. На вході до закладу організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
Використання антисептиків повинно відбуватись виключно під контролем працівників закладу. Самостійний доступ дітей до спиртових антисептиків повинен бути обмеженим.
5. Всі протиепідемічні заходи, спрямовані на захист дітей (термометрія, навчання обробки рук антисептиком, миття рук, навчання правил етикету кашлю тощо), проводяться в ігровій формі та за особистим прикладом працівників закладу.
6. На період карантину забороняється:
♦ використання багаторазових (тканинних) рушників;
♦ використання м’яких (м’яконабивних) іграшок;
♦ використання килимів з довгим ворсом;
♦ перебування у вуличному взутті (без змінного) всередині приміщень;
♦ проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі дітей з більш ніж однієї групи та за присутності глядачів (відвідувачів);
♦ проведення батьківських зборів (окрім тих, що проводяться дистанційно).
7. На період карантину рекомендується:
♦ розробити адаптивний графік прогулянок та занять з метою недопущення об’єднання/ змішування груп;
♦ обмежити кількість дітей у групах, виходячи з можливості забезпечення належних протиепідемічних умов та контролю за їх дотриманням;
♦ проводити додаткові ігри та вправи, які б доносили до дітей важливість індивідуальних заходів профілактики та фізичного дистанці-ювання;
♦ надавати пріоритет активностям, що проводяться на відкритому повітрі;
♦ переформатувати розміщення в кімнатах для занять таким чином, щоб забезпечити максимально можливе фізичне дистанцію- вання;
♦ обмежити заняття та ігри, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми та персоналом;
♦ обмежити заняття та ігри, що потребують використання значної кількості додаткового інвентаря;
♦ забезпечити процес організації харчування, що дає змогу мінімізувати кількість дітей, які харчуються одночасно або одночасно перебувають за одним столом.
8. Суб’єкт господарської діяльності/засновник повинен забезпечити:
♦ працівників п’ятиденним запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів і організувати контроль за їх використанням;
♦ навчання працівників правил використання засобів індивідуального захисту, їх утилізації та контроль за дотриманням цих правил;
♦ наявність рідкого мила та паперових рушників у санвузлах;
♦ інформування щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні телефонних записів та на офіційних сторінках в мережі інтернет і соціальних мережах;
♦ дезінфекцію поверхонь не рідше, ніж кожні 2 години, та відразу після закінчення занять;
♦ вологе прибирання з використанням мийних та дезінфекційних (наприкінці зміни) засобів:
♦ провітрювання приміщень протягом не менше 15 хвилин перед відкриттям та почергове провітрювання кімнат протягом дня;
♦ централізований збір використаних засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
♦ недоступність контейнерів (урн) для використаних ЗІЗ, запасів дезінфікуючих засобів та засобів для прибирання для дітей;
♦ тимчасове відсторонення від роботи осіб
3 групи ризику, визначених відповідно до Стандартів медичної допомоги “Коронавірусна хвороба (СОVID-19)”, затверджених наказом МОЗ України від 28.03.2020 № 722.
9. Працівники повинні:
♦ регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше, ніж раз на 2 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
♦ утримуватись від контактів з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань — кашель, лихоманку, ломоту в тілі тощо;
♦ самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.
Коментарi