Літо — це суцільні насолоди: тепле ласкаве сонечко, манливий блиск води, розмаїття овочів та фруктів, прохолода густого лісу та щедрі його дари... Потім, узимку, ми згадуватимемо цю благодатну пору. Та, на жаль, буває і так, що добрі спогади тьмяніють перед недобрими: літо замість радості обертається бідою. Щоб не сталося її, треба небагато — бути уважними, обережними і ретельними у дотриманні санітарно-гігієнічних норм. А ще — пам'ятати про деякі загрози, щоб уникнути їх. Отже, сьогоднішня наша добірка — ще одне попередження батькам.
Починається грибний сезон, до якого грибники вже, напевне, приготували кошики чим більші. А досвідчені лікарі-реанематологи запаслися необхідними медикаментами та інструментами, щоб багато хто з любителів лісових дарів дожив до наступного сезону. Статистичні дані щорічної кількості отруєнь грибами та їх наслідків сумні. Із загальної кількості дітей, які за останні 10 років потрапили на лікування у відділення реанімації дитячої спеціалізованої клінічної лікарні № 14 (м. Київ), 24 — відсотки — з отруєнням грибами (тобто кожна п'ята дитина). З цієї групи малят загинула кожна двадцята дитина...
Незважаючи на широку профілактичну роботу, численні виступи по радіо та телебаченню, у засобах масової інформації, загальна кількість отруєнь грибами з року у рік не меншає. У цій публікації ми, медики, знову намагаємося звернути увагу на небезпеку, яка супроводжує збирання грибів, а також викласти деякі рекомендації, що, безумовно, стануть у нагоді.
Основними причинами отруєнь грибами є незнання відмінностей між їстівними та неїстівними, безпечність при збиранні грибів та порушення правил приготування їх. Спробуємо розшифрувати це.
Серед людей, які збирають гриби, побутує уявлення про певні ознаки, за якими вони відрізняють їстівні гриби від отруйних. Як правило, це ознаки хибні.
Личинки комах і равлики не їдять отруйних грибів. Пояснення: личинки їдять як їстівні, так і отруйні гриби.
Якщо у каструлі є отруйний гриб, срібна ложка або монета, опущена у відвар, почорніє. Потемніння срібла залежить від наявності амінокислот, що містять сірку, внаслідок чого утворюється сірчане срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є і в їстівних, і в отруйних грибах.
Якщоголівка цибулі або часнику змінить колір під час приготування грибів, серед них є отруйний. Потемніння цибулі чи часнику можуть викликати як отруйні, так і їстівні гриби залежно від наявності у них ферменту тирозиназу.
Отруйні гриби викликають скисання молока. Молоко скисає під впливом ферментів типу пепсину і органічних кислот, які можуть міститися як у їстівних, так і в отруйних грибах.
Отруйні гриби обов'язково мають неприємний запах, а їстівні — приємний. Запах смертельно отруйного гриба — блідої поганки не відрізняється від запаху печериці.
Усі гриби молодими їстівні. Бліда поганка однаково отруйна як молодою, так і старою.
Отже, єдина можливість для грибника виключити помилки — це знання за атласом їстівних та неїстівних грибів, а також практичний досвід. Але щодо останнього зауважимо: за довгі роки реанімаційної роботи з дітьми, які отруїлися грибами, дуже рідко зустрічалися батьки, які були б невпевненими у своєму досвіді грибників. Вивчення цієї ситуації дає змогу виділити певні закономірності, а саме: найбільше отруєнь було у випадках, коли збиралися сироїжки (молода форма блідої поганки дуже схожа на них). Для отруєння не обов'язково саме з'їсти поганий гриб (траплялися випадки, коли немовля отруїлося через молоко матері або коли дитина просто потримала у руках бліду поганку, а потім цими ж забрудненими руками збирала і їла ягоди).
Отруєння може спричинити споживання нормальних грибів, що ростуть у несприятливих екологічних зонах: наприклад, були випадки отруєння печерицями, що росли уздовж транспортної магістралі (вони акумулювали у собі отрути з вихлопних газів). Навіть абсолютно їстівний гриб, будучи концентрованим білковим субстратом, може спричинити важкі кишково-шлункові розлади у дітей і дорослих з порушеннями системи травлення. Тому готуючи страви для малят дошкільного віку, краще утриматися від грибів — для них це зовсім не обов'язкова їжа.
Отже, чи варто взагалі збирати гриби? Ми, медики, не можемо забороняти, а можемо тільки застерігати. Якщо ж «грибний азарт» надто великий, щоб від нього утриматися, радимо знати ось що: перші ознаки отруєння можуть виникнути у проміжку від кількох годин до 3 діб після вживання грибів у їжу. Отруєння різного ступеня спостерігатиметься у всіх, хто сидів за столом і їв грибну страву. При перших симптомах отруєння — нудоті, блювоті, запамороченні, поносі тощо — хоча б у одного з групи людей, які їли гриби, всі учасники застілля мають негайно звернутися до медичного закладу.
Самолікування у випадках отруєння грибами ніколи не дає позитивного результату. Але до надання кваліфікованої медичної допомоги необхідно: промити шлунок, прийняти активоване вугілля (2 таблетки для дитини дошкільного віку і до 5 таблеток — для дорослих), очистити кишківник, випити 1 столову ложку олії, пити якнайбільше рідини. Але всі ці заходи аж ніяк не виключають обов'язкове звертання за медичною допомогою.
Коментарi