Що приготувати, якщо дитина захворіла: 10 страв від різних недуг

Нагодувати малюка в принципі не дуже просто. А якщо дитина захворіла, то і зовсім неможливо. Втрата апетиту під час хвороби - нормальне явище. Тому не варто змушувати дитину їсти. Коли малюкові стане трохи легше, він сам попросить приготувати йому що-небудь смачненьке. А ми поговоримо, які особливості в харчуванні дитини потрібно враховувати при тих чи інших проблемах зі здоров'ям.

При високій температурі або отруєннях (блювоті і розладі стільця) порушується обмін речовин. В першу чергу необхідно відновити водно-сольовий баланс, тому пропонуйте дитині більше пити. Краще, якщо це будуть електроліти (наприклад, Регідрон).

Але якщо дитина від них відмовляється - чай, компот, настій шипшини, мінеральна вода без газу так само допоможуть запобігти зневодненню і наситять організм малюка мінеральними речовинами.

При проблемах з шлунково-кишковим трактом, дисбактеріозах, запорах підійдуть страви багаті клітковиною (крупи, овочі і фрукти).

Якщо у малюка запалені мигдалини, лікар діагностував ангіну, рекомендується тепла їжа в рідкому або напіврідкому вигляді (суп-пюре, овочеве рагу).

При сильному кашлі і бронхіті виключіть з раціону дитини сухарики і печиво.

Якщо дитина не здорова, не експериментуйте з прянощами і приправами. Пропонуємо вам кілька рецептів, які урізноманітнюють меню хворого і не займуть у вас занадто багато часу.

КРЕМ-СУП із зеленого горошку

Інгредієнти: 150 г яловичини, 15 г вершкового масла, 150 г зеленого горошку 2 ч. л. борошна, 50 г вершків, невелика цибулина, коріння, хліб для сухариків.

Як готувати: з м'яса, коріння (біле коріння петрушки або селери) і води зваріть бульйон. Окремо протушкувати в невеликій кількості бульйону зелений горошок і подрібніть його за допомогою блендера. Борошно підсмажте з вершковим маслом і розведіть бульйоном, з'єднайте з протертим горошком і прокип'ятіть, після чого заправте вершками. Подається таке блюдо з пшеничними або житніми сухариками.

Варене м'ясо з яблуками, запечене в молочному соусі

Інгредієнти: 150 г пісної яловичини, 10 г вершкового масла, 75 г молока, чайна ложка пшеничного борошна, одне велике яблуко.

Як готувати: нежирне м'ясо потрібно відварити і розрізати на 4-5 скибочок, потім з молока і борошна приготувати соус. Яблука очистити від шкірки і серцевини, розрізати на тонкі кружальця. Форму для випікання змастити вершковим маслом і на дно викласти яблучні кружечки. Зверху покласти шматочки м'яса упереміш з шматочками яблук. Залити молочним соусом, скропити рослинним маслом і запекти.

Манні ЗРАЗИ З м'ясом

Інгредієнти: 150 г молока, чайна ложка вершкового масла, 50 г манної крупи, 1 яйце, 50 г відвареного м'яса.

Як готувати: у кипляче молоко додаємо вершкове масло і поступово всипаємо, швидко помішуючи, манну крупу. Варимо на слабкому вогні 10 хвилин. Коли каша трохи охолоне, додамо в неї сире яйце. Добре вимішуємо і поділяємо на 2-3 коржі. Поки каша остигає, пропускаємо відварне м'ясо через м'ясорубку або подрібнюємо в блендері. Розкладаємо його на коржі, краї з'єднуємо, надавши форму пиріжка, обвалюємо у борошні й злегка обсмажуємо в невеликій кількості олії.

Сирні суфле з вишневим підливою

Інгредієнти: 120 г сиру, 10 г манної крупи, 10 г вершкового масла, 15 г цукру, 1 яйце, вишня свіжа або морожена, картопляний крохмаль - 5 м

Як готувати: з манної крупи і 30 г води зваріть кашу і остудіть. Перетертий сир з'єднайте з манною кашею додайте жовток, чайну ложку цукру і 5 г розтопленого масла. Все це добре розітріть, введіть збитий білок, викладіть у форму змащену маслом і помістіть в духовку або пароварку. З вишні, цукру і крохмалю зваріть кисіль і полийте їм суфле перед подачею до столу.

Кiлькiсть переглядiв: 114

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.