Джерело корисності

Про користь цибулі відомо з давніх часів. Зелена ци­буля містить велику кількість поживних речовин і мікро­елементів, необхідних нашому організму для підтриман­ня його життєвих функцій. Зокрема, деякі фахівці вва­жають, що пір'я зеленої цибулі містить навіть більше вітамінів, ніж сама цибулина.

Свіжа зелень цибулі сприяє профілактиці простудних захворювань, є чудовим протицинготним засобом, ви­кликає апетит і підсилює виділення травних соків, по­ліпшуючи процес травлення, а також поліпшує стан во­лосся, нігтів, зубів та імунітету. Найбільш коштовне в зе­леній цибулі — це м'ясиста біла ніжка, потім пір'я на відстані до 10 сантиметрів від цієї білої частини.

Однак, незважаючи на те, що цибуля — джерело ве­ликої кількості вітамінів і мінералів, а також гарний за­сіб для боротьби з простудними й інфекційними захво­рюваннями, її не варто вживати у великій кількості тим, хто страждає на захворювання травної системи (шлун­ка, печінки, нирок), має підвищений артеріальний тиск і серцеві захворювання.

Якщо ж дитина не любить цибулю або відчуває який-небудь дискомфорт після її вживання, не ігноруйте «дум­ку» організму. Зелену цибулю можна виростити в будь-яку пору року з насіння або цибулин, на дачі, на кухон­ному підвіконні або на опалювальній лоджії.

Пір'я зеленої цибулі поліпшує смак і зовнішній вигляд страв. Нею прикрашають салати, закуски, перші й дру­гі страви, овочеві, рибні й м'ясні, використовують як на­чинку для пиріжків, змішуючи з вареним яйцем.

Цибульні оладки

Вам знадобиться:

цибуля зелена — 200 г;

сметана (майонез) — 2 ст. ложки;

яйце — 1 шт.;

борошно — 3 ст. ложки;

олія — 3 ст. ложки;

сіль —½ ч. ложки;

сода — щіпка.

Спосіб приготування:

Зелену цибулю вимийте й наріжте невеликими шма­точками. У мисочку розбийте яйце, посоліть і збийте йо­го вінчиком або виделкою. Додайте борошно, сметану, соду.

Замісіть тісто, дайте йому трішки постояти, додай­те цибулю і смажте оладки на олії.

/Files/images/raznoe/оладки.jpg

Цибульна піца

Для приготування тонкої основи для піци вам знадобиться:

борошно — 175 г;

• сіль — 1/4 ч. ложки;

дріжджі сухі — 1 ч. ложки; вода тепла — 125 мл;

олія маслинова — 1 ст. ложка.

Для приготування начинки знадобиться:

• цибуля ріпчаста — 1 шт.;

• цибуля зелена — кілька пір'їнок;

• ковбаса (м'ясо) — 100-120 г;

• помідори — 2-3 шт.;

сир твердий — 100-120 г;

майонез — 2 ст. ложки.

Спосіб приготування

У кухонному комбайні з'єднайте борошно, сіль і дріж­джі, а в глечику — олію й воду. Не вимикаючи ком­байн, влийте рідину й замісіть однорідне тісто, noтім перекладіть його на стіл, посипаний борошном, і місіть тісто 2-3 хвилини. Потім змажте його олією і перекла­діть у миску, яку накрийте харчовою плівкою й постав­те в тепле місце на 40 хвилин, поки тісто не збільшиться удвічі. Потім знову місіть тісто 1-2 хвилини. Розкачайте його в коло діаметром 30 см і покладіть на лист. Здавіть 2 см від краю, щоб утворилася скоринка, і наповніть тіс­то начинкою. Для цього змажте основу піци тонким ша­ром майонезу й покладіть на нього нарізані невелики­ми кубиками ріпчасту цибулю, ковбасу й помідори, по­сипте зверху тертим сиром і дрібно нарізаною зеленою цибулею. Випікайте піцу до готовності в духовці за се­редньої температури.

/Files/images/raznoe/піца.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 360

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.