Міфи про харчування

Правильне харчування - основа здоров'я людини. Саме ті продукти, які ми вживаємо, забезпечують розвиток і постійне оновлення клітин і тканин організму, є джерелом енергії, яку наш організм витрачає не тільки при фізичних навантаженнях, але і в стані спокою.

/Files/images/medichna_stornka/zdorovoe-pitanie.jpg

Відносно правил харчування існує кілька поширених помилок, користуючись якими більшість людей завдають серйозної шкоди своєму здоров'ю.

Міф 1: роздільне харчування корисне і сприяє схудненню.

Це невірно. Ферменти шлунка і підшлункової залози переварюють одночасно білки, жири і вуглеводи. Схуднення при роздільному харчуванні бути не може. А випадки схуднення пояснюються тим, що при строгому підборі продуктів люди мимоволі скорочують загальну калорійність раціону, тому і худнуть.

Міф 2: не можна читати і дивитися телевізор, коли їси, інакше їжа не засвоїться і з'явиться гастрит.

Їжа у тих, хто під час її прийому дивиться телевізор, засвоюється відмінно. А ось у тих, хто перекушує на бігу, шанси заробити гастрит набагато вище.

Міф 3: чим менше їсти жирного, тим краще фігура, тому від жирів потрібно відмовитися зовсім.

Дійсно, обмежуючи себе в споживанні жирів, ми швидше худнемо. Але жири потрібні і корисні. Найкраще їсти поменше продуктів, що містять приховані і не завжди корисні жири: ковбасу, майонез, печиво, торт.

Міф 4: від вершкового масла товстіють, а від рослинного - ні

Калорійність рослинного масла вище вершкового. Якщо у вершковому маслі є трохи води і білків, то рослинне являє собою "чистий" жир.

Міф 5: чорний хліб набагато корисніше білого, тому що в ньому більше вітамінів і клітковини, і від нього не товстієш.

Калорійність чорного і білого хліба практично ідентична, тому прибавку у вазі можна отримати в будь-якому випадку. Краще споживати хліб з висівками і бездріжджові хлібці з цільного зерна.

Міф 6: необхідно пити як мінімум два літри води на день: чим більше ви п'єте, тим більше шлаків виводиться з організму.

Під "шлаками" маються на увазі всі токсичні речовини, що виводяться з організму. Швидкість їхнього виведення зовсім не залежить від кількості випитої рідини. "Очиститися", навантажуючи організм водою, неможливо. Тим не менш, пити багато все ж таки бажано, оскільки у тих, хто випиває за день близько 1,5 - 2 л рідини, рідше з'являються камені в нирках. Зменшується і ймовірність запорів.

Міф 7: накопичивши за літо вітамінів, ми повністю готові до зустрічі з холодами.

Наш організм накопичує тільки жиророзчинні вітаміни, а в овочах і фруктах містяться переважно водорозчинні вітаміни. Вони в організмі не затримуються. Так що овочі та фрукти потрібно включати в свій раціон круглий рік.

Міф 8: щоб перебити апетит, можна з'їсти яблуко або апельсин.

Яблука та інші фрукти апетит не пригнічують, а якраз навпаки - розпалюють. Відчуття голоду можна зменшити, випивши чашку гарячого несолодкого зеленого чаю. А як перекус краще використовувати кукурудзяні пластівці або несолодкий хлібець.

Міф 9: треба їсти якомога більше сирих фруктів і овочів, тільки так можна забезпечити організм вітамінами.

Сира клітковина багатьма людьми засвоюється погано. З'являються здуття живота, печія, рідкий стілець. Оптимальне співвідношення сирих і варених овочів і фруктів для здорових людей повинно становити 2:3. Травні ферменти людини спрямовані переважно на перетравлення фруктів і овочів своєї місцевості.

Міф 10: фрукти і солодке їдять тільки на десерт.

Фруктові ласощі принесуть організму більше користі, якщо з'їсти їх між прийомами їжі. Якщо пропустили черговий прийом їжі, почніть її з пари цукерок, кількох ложок варення або морозива. Кров насититься глюкозою, зменшить відчуття голоду і вбереже вас від переїдання.

Кiлькiсть переглядiв: 327

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.